Hajbeültetés

A hajbeültetés előtt állók gyakori kérdései között szerepel, hogy mit tehetnek és mit nem a beavatkozást megelőzően. Nos, összegyűjtöttünk ezekből párat a teljesség igénye nélkül. Fontos, hogy csakis megbízható szakorvosi konzultációt követően döntsünk az eljárásra való felkészülés mellett. Mindez fontos, hogy az eljárást követően új hajkoronánk igazán dús és önbizalomnövelő legyen.

Aszpirin, advil, motrin, alkohol fogyasztása, vitaminok, különösen az E-vitamin, szteroidok, kortizon krémek, zöld tea és dohányzás - ezek mindegyike megnehezíti a beavatkozás sikerességét. Éppen emiatt kerülendők a hajbeültetést megelőzően. A hajmosás viszont megengedett, sőt, javallot a nagy napon normál sampont használni. A különböző balzsamok és hajlakk használata ugyancsak tilos. Könnyű reggeli - ez is nagyon fontos. Figyelni kell ugyanakkor, hiszen sem tejet, sem fehér teát, sem kávét nem szabad inni a beavatkozás előtt 12 órával. Ennek oka, hogy a páciens érzéstelenítés alatt fog állni, így a test bizonyos reflexei ideiglenesen leállnak. Természetesen, ettől nem kell megijedni, hiszen szakorvosi felügyelet mellett leszünk, ám az elővigyázatosság igencsak fontos.

Az eljárást követően érdemes taxizni, vagy megkérni valakit, hogy fuvarozzon haza minket, majd pihenni. Javasolt a fejet 45 fokban elhelyezni, ebben egyébként egy háttámla nagy segítség lehet. Másnap pedig vegyük le a klinikán kapott fejfedőnk és zuhanyozzunk ugyanúgy, ahogy szoktunk. A hajbeültetés területét nem gond, ha víz éri, ám sampont csak a második napon használjunk először. A fésű használatát pedig felejtsük most el, de nem kell aggódni, hamarosan annak is eljön az ideje.

És mit is tehetünk az elkövetkezőkben a még szebb hajkorona eléréséért? A fontos ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjékben és zsírsavakban szegényes diéta vagy étrend ténylegesen okozója lehet a szőrtüszőkben lévő sejtek működésképtelenségének. Fontos figyelembe vennünk, hogy a rossz étrend további hajhullást okozhat. A vasban és cinkben gazdag táplálkozásnak köszönhetően ugyanakkor a szervezet alapvető ásványi anyagokkal rendelkezik, ahhoz, hogy egészséges hajunk legyen. Éppen ezért, a fehérjében, vasban, cinkben, magnéziumban, kalciumban, továbbá a B6-vitaminban gazdag élelmiszerek kiváló tápanyagforrások az új és erős hajnövekedéselősegítésére. Hogy miket szükséges étrendünkbe illesztenünk ezért? Olajos halat, édesburgonyát, babot, paprikát, brokkolit, paradicsomot, spenótot, dióféléket és hüvelyeseket. Ezzel már nagy lépést tettünk a változás útján.

Persze, nem győzzük elégszer felhívni az alkoholfogyasztás szüneteltetésére a figyelmet. Úgy a hajbeültetés előtt, mint utána néhány héttel.