Hajbeültetés

Sokan válnak önbizalomhiányosakká és bizonytalanokká akkor, amikor elkezdődik életükben a kopaszodás fázisa. Ez az egyik oka annak, ha valaki a hajbeültetés mellett dönt. Persze, az ideális világban a beavatkozást követően hamar visszatérhetünk munkahelyünkre dolgozni, ahol megmutathatjuk az új hajunkat, amelyre olyannyira büszkék vagyunk. A valóság azonban az, hogy a kopaszodás miatt hajunk elvesztését követően érzett bizonytalanság és szorongás érzése kiterjedhet a beavatkozást követő időszakra is. Fontos tehát tisztába tenni a hajbeültetés utáni érzéseinket, továbbá dolgozni önbizalmunkon és az elfogadáson. A legfontosabb, hogy tartsuk szem előtt: ez a mi döntésünk volt, nekünk kell jól éreznünk magunk a bőrünkben.

Amennyiben semmilyen fizikai rosszulét nem jelentkezik, az eljárást követően nincs orvosi indok, amely utunkat állná, hogy visszatérjünk a munkahelyünkre szinte azonnal. Néhány nap, és újra a kollégák között lehetünk a hétköznapok nehézségei közepette. Persze mindezt az előírt pihenés után csak, feltételezve, hogy épp nem fizikai munkát végez a páciens. Amennyiben viszont megerőltető tevékenységet kell folytatnia a munkahelyén, netán emelgetnie kell, az előírt pihenési idő két hét is lehet és kerülni kell a túlzott erőfeszítést. Mindezt egészségünk megóvása és a beültetett hajszálak megóvása érdekében.

Ha pedig szorongunk? Semmiképpen ne hagyjuk, hogy felülkerekedjen rajtunk ez az érzés! Persze, tehetünk az ellen is, hogy minél inkább elrejtsük a beavatkozás jeleit kollégáink elől. Közvetlenül a hajbeültetés után látható lesz a fejen néhány piros folt és szúrás. Ha kalapot viselhet a munkahelyén, akkor nyert ügye van. Ha viszont nem, akkor érdemes a humánerőforrás részlegről, netán felettesünktől kérni diszkréten, hogy a következő napokban tegyenek apró kivételt velünk.

Amennyiben úgy érezzük, ez nem megvalósítható, netán kényelmetlen helyzetbe hozna minket, alternatívaként érdemes elgondolkodni, hogy hosszabb szabadságot vegyünk ki. A rugalmasabb munkahelyeken pedig egy-két hetes home office, azaz otthoni munkavégzésre való lehetőség is megoldás lehet. A gyógyulási idő egyébként változó, befolyásolhatja a bőrtípus is, ám minden látható, oda nem illő, aprócska, árulkodó jelnek el kell tűnnie a beavatkozást követő egy hét után. Persze, a kollégák nemcsak negatívan reagálhatnak a hajbeültetésre. Amennyiben teljesen elfogadtuk a helyzetet, és még örülünk is az eredménynek, érdemes nyitottan beszélni a történésekről. Előfordulhat az is, hogy sokakat inspirálunk, információkat kérhetnek az eljárást illetően, netán a felkészülésükben is segíthetünk. Ez pedig megerősíthet bennünket döntésünk helyességében.